A.6.0. Nemzetiségi, népismereti programok

Tantestületünk nagy figyelmet fordít arra, hogy a tanulókkal minél alaposabban megismertesse szűkebb és tágabb szülőföldjét. A pályázatnak köszönhetően az elmúlt két tanévben minden diákunknak lehetősége volt erre.

2014. március 25-28. között a Jászság fővárosába, Jászberénybe utaztak az osztályok, hogy megtekintsék a város nevezetességeit, műemlékeit, szobrait. Osztályonként keresték fel a Jász Látogatóközpontot, ahol interaktív módon jutottak ismeretekhez. A Jász Múzeumban a tárlatvezetés során nem csak a jászok eredetéről, mindennapjaikról, viseletükről hallhattak, de a Jászság híres szülötteiről is. Természetesen a legnagyobb érdeklődéssel a Lehel kürtjét tanulmányozták a gyerekek, de dózsai vonatkozású információk is felkeltették a figyelmüket, hisz a Kápolna-domb történetét mindenki nagy érdeklődéssel hallgatta.

Második kirándulásunkon 2014. október 21-én Jászágóra és Jászárokszállásra utaztunk, hogy megismerkedjünk a jászok múltjával, e két település nevezetességeivel. Jászágón az iskolatörténeti kiállítás mellett megnéztük az öregházat is, és a helytörténeti és néprajzi gyűjteményt. Jászárokszálláson pedig a Jászházat. A tárlatvezetések során nem csak őseink mindennapjairól, ünnepeiről, a népi mesterségekről hallhattak, de megismerkedhettek Jászárokszállás híres szülöttével, Görbe János életével is. Természetesen a legnagyobb érdeklődéssel a gyöngyösi Mátra Múzeum mamut csontvázát tanulmányozták a gyerekek és a Mátra állat- és növényvilágát bemutató kiállítást.

 
Megjelent: 1971 alkalommal