A.6.0. Nemzetiségi, népismereti programok

Nagyapáink nyomában

Az iskola 48 tanulója, óvodások, szülők, az Ágóiak Baráti Egyesületének tagjai, összesen 91 fő vett részt ezen a rendezvényen. Témája: Nagyapáink nyomában…Jászágó környéki tanyák, élet a tanyákon, eszközök, gyermekek élete.

Az iskolaudvaron volt a gyülekező, ahol a gyerekeket csoportokba osztottuk és a vezető irányításával körforgásszerűen keresték fel az egyes helyszíneket. A csoportvezetők átvették a program menetrendjét, rövid megbeszélést tartottunk a programmal kapcsolatosan. Minden helyszínen egy-egy feladatsort is kaptak, melyet értékeltünk is. Megtekintették az Ágói Öregház épületét szobáját, konyháját, kamráját, udvarát, a népi kismesterségek tárgyait, eszközeit. A szabadtűznél való kukoricapattogtatást is láthattak, és meg is kóstolhatták a frissen pattogtatott kukoricát. Mozgásos játékban is részt vehettek itt a gyerekek. Iskolatörténeti gyűjtemény megtekintésénél megismerkedhettek a gyerekek a tanyán élő gyermekek életével, iskoláztatásával, ennek kezdeteivel Jászágón. Zugiskolák kialakulásáról, működéséről hallhattak. Gyermekjátékok természetes anyagokból, kiállítást is megnézték a résztvevők. A régi gyermekszervezet emléktárgyaival is megismerkedtek: tábori naplók, zászlók, színi előadás tárgyai.

Az iskolában kézműves foglalkozásokon vehettek részt a tanulók: keszkenő hímzése jász motívumokkal, ékszer készítése textilből, hűtőmágnes színezése, gólya készítése papírból. Helytörténeti és Néprajzi Gyűjteménynél: Téma: tanyai élet. Egy jellegzetes tanyahely épületeit ismerhették meg a gyermekek. Az állattartás eszközei, a szőlőművelés szerszámai is bemutatásra kerültek. A régi világító, és jelző eszközöket is megismerték a gyerekek.

Itt még a népi ügyességi játékokkal ismerkedhettek a gyerekek: kötélhúzás, célbadobás, karikahajtás, gólyalábazás, ördöglakat stb. Lovaskocsizás: Pusztamonostor-Jászágó összekötő kövesúton. Megismerkedtek a tanulók a dűlőutakkal, tanyákkal, a tanyán élők életéből kaptak ízelítőt.

Az értékelés, eredményhirdetés után következett a kóstolás, falatozás.

 

Megjelent: 2538 alkalommal