A.2.0. Gazdasági és pénzügyi ismeretek bővítése

A.2.0. Gazdasági és pénzügyi ismeretek

A pénzzel kapcsolatos döntések végigkísérik életünket és mindennapjaink részét képezik. Ha tisztában vagyunk azzal, mikor és mire kell figyelnünk a pénz világában, akkor sokkal egyszerűbbé és biztonságosabbá válhatnak hétköznapjaink és a jövőnk is.

 A tudatos pénzkezelést nem lehet elég korán elkezdeni. Manapság a gyerekek maximum a zsebpénzükkel kapcsolatban kapnak egy-két iránymutatást, a pénzügyi kifejezésekről, szabályokról pedig fogalmuk sincs. A pénzügyekkel, a pénz hiányával a szegényebb családból jött gyermekek foglalkoznak többet, de a „vagyonosabb” családok gyermekei szinte azt sem tudják, mire megy el a szüleik fizetése.

A válság is rámutatott arra, hogy meg kell tanítanunk a gyerekeket bánni a pénzzel. A pénzügyekben való jártasság kialakulásában, fejlesztésében meghatározó szerepe van a család mellett az iskolának is.

A tanulók a szakkör keretén belül alapismereteket szereztek a pénzről, a pénz kialakulásáról, a bankok működéséről és hogyan juthatnak nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is pénzhez; mire fordítják, illetve fordíthatják pénzüket.

Ez a 12 foglalkozás a 3. osztályban csupán gondolatindítóként szolgált, hiszen a témában való elmélyedéshez több időre van szükség.                       

Boricsné Hegedűs Zsuzsanna

projektmegvalósító

Csapatmunkában eljátszottuk, hogy egy-egy családnak milyen forrásból van jövedelme, s azt mire, hogyan költi el. Az esetleges tartalékot hol és hogyan fektessék be. Megtanulták, hogy a munkával megkeresett pénzt felelősséggel, okosan beosztva kell elkölteni.

Muhariné Mihály Violetta

projektmegvalósító

Célunk az volt, hogy a gazdasági és pénzügyi alapfogalmakat, ismereteket elsajátítsák a gyerekek, és a későbbiekben könnyebben boldoguljanak az életben. Mindezt játékos, szemléletes formában végeztük. Megismerkedtünk a családi költségvetéssel, a bevétel, kiadás, rezsi fogalmakkal. Ábrát készítettünk közösen, és mindenki elmondhatta saját tapasztalatait, véleményét ezzel kapcsolatban. Fontos szerepet kapott a takarékosság, ezzel is több órán át foglalkoztunk. Szólásokat, közmondásokat gyűjtöttünk az internetről és lexikonokból. Plakát, rajz is készült a takarékosságról. Társasjátékozással is színesítettük a foglalkozásokat.Megismerkedtünk a pénzintézetek lényegével, a megtakarítások, bankszámlák, bankkártyák, a terminál fogalmával, és hogy készpénz nélkül is tudunk vásárolni, fizetni. Látogatást tettünk a helyi Takarékszövetkezetben, ahol tájékoztatást kaptunk a pénzintézet működéséről.

Szikszainé Baranyi Anikó

projektmegvalósító

Megjelent: 2966 alkalommal