B.3.0. Elsősegély-nyújtási tanfolyam

Az elsősegélynyújtó tanfolyam 8 foglalkozásból állt, külön az alsó és külön a felső tagozatos tanulóknak. Célunk az volt, hogy a gyerekek megtanulják, hogy baleset esetén mit kell tenni, hogy ténylegesen tudjanak segíteni annak, aki megsérült, úgy, hogy közben nem okoznak még nagyobb bajt. Fontos annak ismeret is, hogy miként előzhetik meg a bajt, mit tehetnek saját és környezetük érdekében, hogy ne történjen sérülés.

A foglalkozásokon az nagyon sok gyakorlati feladatot oldottak meg a gyerekek. Egymáson gyakorolták a kötözést, sokkfektetést, háromszögkendő alkalmazását stb. A tanfolyam végére szert tettek egy olyan tudásanyagra, amely segítheti őket abban, hogy ha bajba kerülnek ők vagy a körülöttük lévők, megfelelően tudjanak segíteni.

Elsősegély I.

Az elsősegélynyújtó tanfolyam 8 foglalkozásból állt a 6., 7. osztályos tanulóknak, összesen 11 fő vette részt. A foglalkozások kétszer 60 percesek voltak. A tanfolyam céljául azt tűztem ki, hogy a gyerekek megtanulják, hogy baleset esetén mit kell tenni, hogy ténylegesen tudjanak segíteni annak, aki megsérült, úgy, hogy közben nem okoznak még nagyobb bajt. A diákok figyelmét könnyebb volt lekötni, mint a kisebb gyermekek esetében, mert életkorukból adódóan sokkal nyitottabbak az efféle ismeretek befogadására.

A foglalkozások jó hangulatban teltek,a gyerekek nagyon aktívak voltak.

Ennél a korosztálynál is érintettük a balesetmegelőzést. A tanfolyamon felhasználtam oktatófilmeket, a látottakat közösen megbeszéltük, értelmeztük. A foglalkozásokon az elméleti részek elsajátításánál nagyom sok személyes élményt meséltek el a gyerekek. Az elméleti rész után mindig gyakorlati foglalkozás következett, amelynek egy-egy sérülés, betegség ellátásának elsajátítása volt a célja. Egy-egy foglalkozás mindig tesztlap kitöltésével zárult, amely a megszerzett tudás elmélyítésére irányult. Remélem, hogy a foglalkozások alatt szert tettek egy olyan tudásanyagra, amely segítheti őket abban, hogy ha bajba kerülnek ők vagy a körülöttük lévők, megfelelően tudjanak segíteni. Az oktatás végén a gyerekek oklevelet kaptak.

Elsősegély II.

Az elsősegélynyújtó tanfolyam 8 foglalkozásból állt a 3., 4., 5. osztályos tanulóknak, összesen 20 fő vette részt. A foglalkozások kétszer 60 percesek voltak. A tanfolyam céljául azt tűztem ki, hogy a gyerekek megtanulják, hogy baleset esetén mit kell tenni, hogy ténylegesen tudjanak segíteni annak, aki megsérült, úgy, hogy közben nem okoznak még nagyobb bajt. Fontosnak tartottam, hogy ne csak arról beszéljünk, hogy mit kell tenni egy baleset esetén, hanem, hogy miként előzhetik meg a bajt, mit tehetnek saját és környezetük érdekében, hogy ne történjen sérülés.

A tanfolyamon felhasználtam oktatófilmeket, amely a gyerekeket a rájuk leselkedő veszélyekre figyelmeztette és azt mutatta be, hogy miként lehet a baleseteket megelőzni. A látottakat közösen megbeszéltük, értelmeztük. Az elméleti rész után feladatlapokat töltöttünk ki, amelyek segítettek elmélyíteni a hallottakat.

A foglalkozásokon az elméleti részek elsajátítását követően nagyon sok gyakorlati feladatot oldottak meg a gyerekek. A balesetek különböző ellátási módjainak bemutatása után egymáson gyakorolták a kötözést, sokkfektetést, háromszögkendő alkalmazását stb. Nagyon sok szituációs gyakorlat volt, amelyben ők találtak ki egy-egy balesetet és bemutatták be annak ellátását. Sokszor csoportban dolgoztak, amit jobban szerettek, mint egyénileg feladatot megoldani. Rajztudásukat is megmutathatták egy-egy feladat kapcsán.

A tanfolyam végén a gyerekek oklevelet kaptak.

Remélem, hogy a foglalkozások alatt szert tettek egy olyan tudásanyagra, amely segítheti őket abban, hogy ha bajba kerülnek ők vagy a körülöttük lévők, megfelelően tudjanak segíteni.

Megjelent: 2453 alkalommal