A.6.0. Nemzetiségi, népismereti programok

 

Erre a délutánra a hagyományos cigány konyha ételeinek és étkezési szokásainak megismerését tűztük ki célul.

A program sikeres lebonyolítása érdekében segítségül hívtunk egy nagymamát, Banya Rudolfnét. Az ő segítségével és bemutatása kapcsán ismerték meg tanulóink a bodag készítés menetét, valamint a húsos káposzta elkészítésének hagyományos módját. Az ételek előkészítése és feltétele után vendégünk sokat mesélt gyermekkoráról. 11 testvérével együtt nevelkedett, az édesanyja sok emberre főzött. Tőle tanulta el a konyhai fogásokat, amit ma a mi tanulóinknak is igyekezett átadni. Miközben főtt az étel, cigánymeséket is olvastunk, mozgásos játékokkal színesítettük a délutánt. Majd megterítettünk, ügyelve arra, hogy a régmúltat idézzük fel. Viaszos vászon, kanalak, kis székek, sámlik, vizes kanna stb. mind a cigány múltat hozták vissza. Finom, jellegzetes illatok közepette kisült a bodag, megfőtt a káposzta. Jóízűen elfogyasztottuk.

Tanulóink ezen a délutánon is gazdagodhattak. Saját múltjukat, szokásaikat elevenítettük fel a hagyományok ápolása céljából.

 

 

 

 

 

 

 

Hagyományőrző nap 2014. Jásztelek

2014. május 10-én hagyományőrző napot tartottunk tagintézményünkben. Tanulóink beszélgető-körökben elevenítették fel a hagyomány, néphagyomány kifejezések tartalmát, s meghallgattak egy tanári előadást a különböző tájegységek (matyó, kun, jász) tájházairól. Ezen a napon a hagyományőrzés jegyében fogyasztották el reggelijüket is tanulóink, amely pogácsa volt teával. A reggelit követően jász-viseletbe öltöztünk, s elsétáltunk a község tájházához. Két csoportban történt a tájház megtekintése. Amíg az egyik csoport elsétált a tájházhoz, a másik körjátékozott az iskola udvarán, majd fordítva. A tájházat községünk művelődési házának vezetője, Túróczi Lászlóné mutatta be.
Ezután a redemptio-s emlékmű, az itt elhangzott ünnepi műsor és az emlékmű megkoszorúzásának megtekintése történt. Visszaérve az iskolába, a kisebb gyerekek a tájházban látott népi tárgyak rajzát színezték, a nagyobbak pedig a tájház berendezéséhez kapcsolódó feladatlapot töltöttek ki, amelynek értékelése zárta ezt a napot.

 

 

 

 

 

 

2014. február 28-án cigány nemzetiségi délután keretében a hagyományos cigány viselet témakörrel foglalkoztunk. A rövidebb elméleti részt csoportmunkában történő tevékenykedtetés váltotta, melynek produktumait az iskola folyosóján kiállítottuk. A csoportok cigány ruhát díszítettek. A programot a nagy lányok cigánytánc előadása színesítette. A délutánt hagyományos cigány étel, a „kőttes bodag” elfogyasztása tette „ízletesebbé”, mely nagyszülői felajánlásként készült. Vendégeink is jól érezték magukat ebben a néhány órában.

Fazekasné Kisbakonyi Tünde

tanító

 

Megjelent: 2733 alkalommal