A.1.1. Erdei iskolák, ökotáborok

NOVA CSICSERGŐ SZABADIDŐ KÖZPONT - ERDEI ISKOLA 2014.05.05-05.09.

A pályázat adta lehetőséget kihasználva sok tanuló vehetett részt a lenti programokban.

Célunk az volt, hogy a tanulók által eddig nem ismert élményt nyújtó helyszíneken bővítsük a tananyaghoz köthető ismereteket és fejlesszük a közösségi szellemet. A felkészült szakmai vezetők (erdészek, vadászok, muzeológusok, helytörténészek, népművészek, hagyományőrzők, kézművesek) irányításával-, közreműködésével megtartott foglalkozások eredményeként számos új ismerethez és maradandó élményhez juttatták a tanulókat.

 

 

PARÁDFÜRDŐ MUSKÁTLI FOGADÓ ÖKOTÁBOR

2014.08.04-08.08.

Először nyílt lehetőség ÖKO tábor szervezésére az intézményben. A tábor központi témája a víz volt. (Patak, vízesés, víztározó, gyógyvíz, gyógyfürdő). A tábor helyszíne és annak környéke kiváló terepnek bizonyult a téma elméleti és gyakorlati feldolgozására.

 

GYULA ERDEI ISKOLA

2014.09.15-09.18.

Célunk az volt, hogy a tanulók által eddig nem ismert élményt nyújtó helyszíneken bővítsük a tananyaghoz köthető ismereteket és fejlesszük a közösségi szellemet. A felkészült szakmai vezetők (erdészek, vadászok, muzeológusok, helytörténészek, népművészek, hagyományőrzők, kézművesek) irányításával-, közreműködésével megtartott foglalkozások eredményeként számos új ismerethez és maradandó élményhez juttatták a tanulókat.

 

ZSÁMBÉK ÖKOTÁBOR

2015.01.23-01.25.

 

 

BÉKÉS DÁNFOK ERDEI ISKOLA

2015.05.25-05.29.

Az erdei iskolai programunk szerint kirándultunk Szolnokon, ahol megnéztük megyeszékhelyünk központját, elsétáltunk a Zagyva összefolyáshoz és megcsodáltuk a Tisza partot és az új gyaloghidat. A táborba érkezve felfedeztük a Körös partot és a környéket. Gyalog és kerékpáros túrák, tanösvény túra, akadályversen, sport versenyek színesítették programjainkat. Nagy élmény volt a duzzasztómű látogatás. Voltunk egy libás tanyán, ahol megismertük az állattenyésztésének módját és ahol igazi „ vendégül látás” keretében kemencés libasültet fogyasztottunk. Kirándultunk Gyomán is, ahol megnéztünk egy új kilátót, tanösvényt és a Pájer Erdei iskolát.  Élményekkel telve, új ismeretekkel gazdagodva tértünk haza.

 

 

BÉKÉS DÁNFOK ERDEI ISKOLA

2015.06.01-06.05.

Második erdei iskolánk is Békésen volt. A programok hasonlóak voltak, mint az előző héten. Kirándultunk Szolnokon, sétáltunk a belvárosban, a Tisza parton és az új gyalogos hídon. A táborhely elfoglalása után felfedeztük a környéket, megcsodáltuk a Körös partot. Tanösvény túrán ismertük meg a vízpart növény világát és állatait. Gyalogos és kerékpár túrák, akadályverseny, sport versenyek színesítették programjainkat. Kirándultunk egy libás tanyára, ahol a libatenyésztés megismerésén kívül volt szerencsénk részt venni igazi falusi vendéglátásban: kemencés libasültet ebédeltünk. Gyomai kirándulásunkon megnéztük az új kilátót, tanösvényt és a Pájer erdei iskolát. Élményekkel gazdagon tértünk haza.

ÖKOTÁBOR A SAS KÖZPONTBAN

2015.06.29-07.03.

20 fő ÖKO táborban vett részt Négyszálláson, az újonnan megnyílt Sas központban. Megfigyelték a gyerekek, hogyan gondozzák és etetik a sasokat és a gólyákat, hogyan kell a sérült madarakat ápolni. Láthatták a madárgyűrűzés folyamatát, és megtanulták ennek a jelentőségét. Az ÖKO túra alkalmával megtekintették az albertirsai gyurgyalag telepet. A tápiószentmártoni tőzeges terület élővilágát távcső segítségével figyelték meg. A közeli tanösvényen végigsétálva ügyesen használták a rovargyűjtő dobozokat, melyekben nagyítóval vizsgálták a rovarok testtájait. Kézműves foglalkozás keretében elkészítették a szelektív hulladékgyűjtők kicsinyített mását, melyekbe kis képeket ragasztva „gyűjtötték a hulladékot”

 

ZOO TÁBOR

A „Jászsági Iskolák fejlesztése” TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0168 pályázatán belül Ökotábort szerveztünk 40 általános iskolás gyermek részére 2015. 06. 15. – 2015. 06. 19. és 2015. 06. 22. – 2015. 06. 26. közötti 2 turnusban, turnusonként 20-20 gyermek részvételével. Az ökotáborok a nyári szünet választott, vagy jutalomként nyert oktatótáborai, ahol a gyerekek többnyire először találkoznak egymással. Mindkettő célja a környezeti nevelés, elsősorban a természeti környezettől eltávolodva, sok esetben városokban élő gyerekek "találkoztatása" a természettel és ősi, helyi ismeretekkel, hagyományos életmóddal. Egy jól szervezett erdei iskolában és ökotáborban az ifjúság a saját érzékein keresztül tapasztalja meg, amit a szorgalmi időszakban a tankönyvekben láthatott. Az így átadott és bemutatott ismeretek pedig mélyen beivódhatnak a gyerekek tudatába, egész életre szóló élményt jelenthetnek. A tábor célja a változatos és játékos programok mellett a környezettudatosságra nevelés, az állatvédelem, a természetvédelem fontosságára való felhívás, illetve a játékos tanulás előtérbe helyezése. A programok során a gyerekeknek lehetőségük van arra, hogy közel kerüljenek az állatokhoz, megismerjék szokásaikat, állatkerti tartásukat. Bepillantást nyerhettek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által irányított Sasközpontban olyan ritka és védett madarakkal, azok védelmével, amelyeket a ritka természeti értékeket képviselnek, és védelmük fontos. Tápiógyörgyén a méhészkedés titkos rejtelmeibe, ismereteibe nyerhettek bepillantást. Hobbiként használhatják fel azokat az ismereteket, melyeket a halas előadás kapcsán hallgattak. Így kialakul bennük egyfajta felelősségtudat, hogy óvják, becsüljék az állatokat és a környezetet, amelyben élnek. A tábort vezető oktatók arra törekedtek, hogy az egy hétig tartó tábor alatt a tanulók minél több – a tanagyagon felül is - érdekes és hasznos tudást sajátítsanak el, játékos, kikapcsolódást segítő feladatok útján ismereteiket bővítsük. Az egy hét alatt előtérbe kerülnek a gyakorlati tevékenységek, az anyaggyűjtés – rendszerezés, a megfigyelések, az egyszerű jegyezetek készítése, valamint a tapasztalatok közös feldolgozása. Megismerkedtek az állatkert minden állatával, tapasztalták a fajgazdagságot, szemmel látható az élővilág sokszínűsége. Ehhez kapcsolódóan sok szó esett a védett állatokról, az állatkertek fajmegőrzési, természetvédelmi szerepéről. Az élénk gyermeki fantázia és kreativitás megmutatkozott az élmények, gondolatok rajzokban való kifejezésében. Azt gondoljuk, hogy a tábor célját, az eltervezett feladatokat sikerült igen magas színvonalon megvalósítani, amit igazol az, hogy a gyermekek nagyon sok pozitív élményt jeleztek a szervezők számára. Reméljük, hogy az itt elindított munkát továbbvihetik a tanév során és hasznos ismereteket szerezhettek, amit otthon is kipróbálhatnak, alkalmazhatnak, megvalósíthatnak.

Megjelent: 3384 alkalommal