A.1.4 Sportkirándulások

Domonyvölgy

A JÁI Székely Mihály Általános Iskola 8., osztályos tanulói 20 fővel 2015. május 15-én Domonyvölgybe látogattak el a Szellő lovastanyára. A Lovastanyán tett kirándulás alkalmával megismerkedhettek a lovaglás rejtelmeivel. A bemelegítő gyakorlatok után, kipróbálták a futószáras lovaglást. Nagyon fontos a jó egyensúlyérzék, és az együttes ritmikus mozgás a lóval. A lovaglás rendkívül élmény dús tevékenység, amely a test összes izmát megmozgatja, folytonos koncentrálást igényel. Remekül használható terápiás célra, mert kitartást, és a lóval való együttmozgás a szocializációt is fejleszti. Nemcsak a fizikai állapotot, hanem a szellemi állapot javítására is alkalmas tevékenység. A sporttárt ebben az esetben a ló, melynek minden rezdülésére oda kel figyelni. A bátrabbak kipróbálhatták az „osztálylovaglást”is. Ez a tevékenység már azt feltételezi, hogy a gyermek tud lovagolni. A tanya körül tehettek egy kört, természetesen az oktató vezetésével. Volt olyan gyermekünk,aki már évek óta lovagol,ő viszont a tereplovaglást próbálta ki. A Domony völgy kiválóan alkalmas erre a célra. Kisebb emelkedők és lankás völgyek teszik élvezetessé a lovaglást. A lovaglás művészet, melyet megtanulni, érezni és élvezni hosszú évek során lehet csak. A ló és lovas harmóniájának csodálatos eredménye a lovaglás melyet még lovas emberek is egy életen át tartó tanulás során éreznek. A lovaglás egy olyan sport, mely megfelelő alázattal, szorgalommal és kitartással elérhető.

Budapest

A JÁI Székely Mihály Általános Iskola 4., 5., 6., osztályos tanulói 46 fővel 2015. május 20-án Budapestre látogattak el a BME Sportközpontba, ahol a sportfoglalkozások közül a Jászberényben nem elérhető sporttevékenységeket próbálhattuk ki. Reggel 8 órakor indultunk, majd megérkezést követően a gyerekeket 4 csoportba osztottuk. A közös bemelegítést követően, a csoportokat szakképzett animátorok segítették, a kísérő pedagógusok mellett. Szakképzett edzők segítségével sajátíthatták el a Kangoo, a jumping, a TRX és a falmászás sportokat. Az órák végén egy csoportos vetélkedővel zárták az élmény dús programokat. A diákok nagy lelkesedéssel, rendkívüli kitartással és érdeklődéssel végezték a feladatokat. A legnagyobb élményt a falmászás nyújtotta. Mindenki bátorságot tanúsított és megmászta a falakat. Pedagógusaink is kipróbálták a gyerekekkel együtt. 14 órakor a program zárásakor mindenki kipirult arccal és fáradtan, de élményekkel teli ült fel a buszra. 

Poroszló

A május 19-i Sportkirándulás alkalmával az 1-2-3. osztályos kisdiákok számára (összesen 46 tanuló részére) szerettünk volna érdekes és izgalmas sporttevékenységeket bemutatni. A program megvalósításához a Tisza-tavi Ökocentrum Egynapos Ökocentrum + Kalandsziget kirándulás-csomagját választottuk, mely sokrétű, tartalmas programot kínált számunkra.  A délelőtti Ökocentrum látogatás során sok ismeretet szerezhettek a gyerekek a Tisza-tóról, és környékéről, élővilágáról, majd - mintegy bemelegítésképpen a délutáni programra - játszhattak a játszótereken és a Tutajos-tó vízi játszótéren. A körpanorámás kilátótoronyba is felgyalogoltunk, és gyönyörű panorámában volt részünk. A nap legizgalmasabb része természetesen a délutáni program volt. A Kalandsziget tartalmas és aktív kikapcsolódást nyújtott a gyerekek számára. A program során számukra új, érdekes mozgásformákkal, sportokkal, helyzetekkel ismerkedtek meg a gyerekek. A játékelemek használata kapcsán próbára tehették ügyességüket, bátorságukat, kitartásukat, alkalmazkodóképességüket. Tapasztalatokat szerezhettek, ügyesedhettek, és nem utolsó sorban önbizalomra tehettek szert. A programnak és a pályázatnak köszönhetően több nehéz körülmények között nevelkedő gyermek is eljuthatott a Kalandszigetre. 

Megjelent: 2962 alkalommal