A.6.0. Nemzetiségi, népismereti programok

Népismereti program

Ez a két programelem nagyon-nagyon széleskörű tevékenységet foglalt magában, és a kettő átfedéseket is tartalmazott. A két év során a gyerekek megismerkedhettek környezetünkhöz közel élő nemzetiségek kultúrájával, hagyományaikkal, ételeikkel. Ilyen rendezvény volt a Palócnap, a Jásznap. A falu történetét is feldolgozták, kiállítást rendeztek a régi képek, eszközök, beszámolók segítségével. Régi mesterségek felelevenítésére, bemutatására sor került. Mindkét évben a karácsonyi, ünnepkör közeledtével ráhangolódásként betlehemet készített minden osztály. Volt, aki papírból, mézeskalácsból, agyagból v. éppen hulladék anyagok felhasználásával. Mindkét évben minden diák megtekinthette a pásztorjátékot is.

Ebbe a programkosárba tartozott a Kamaszka táncegyüttessel töltött hagyományőrző nap is.

Mindenki számára hasznos és érdekes volt a budapesti kirándulás is, ahol a főváros nevezetességeiről tudhattak meg a diákok érdekességeket. Ezt követően a Csodák palotája varázslatos világa várt felfedezésre.

Palócnap

 A diákok a palócok hagyományaival, népszokásaival, játékaival, népviseletével ismerkedtek elméletben és gyakorlatban. Sütöttek közösen mackot, majd a napot táncház zárta.

Megjelent: 2609 alkalommal